Etusivu - Minä  - Koirat  - Pennut - Pentueet - Uutta - Linkit - Vieraskirja

 


 

 
Kasvatustyöstäni ja pentujen hoidosta

 

Minulta on kysytty muutamaan otteeseen, miten hoidan pennut ja miten muutenkin kaikki kasvatustyö tapahtuu. Tässä hieman pohdintoja.

 

Kasvatustyöni on hyvin pienimuotoista ja haluan panostaa jokaisen pentueen hoitamiseen. Jokainen pentue saa täyden huomioni, synnytyksestä luovutukseen ja senkin jälkeen haluan kuulla kasvattieni kuulumisia ja olla mukana iloissa ja suruissa. Aina saa soittaa ja kertoa kuulumisia sekä poiketa ohikulkumatkallaan käymään.

Astutuksen koirat hoitavat itse, vasta kiinnijääntivaiheessa pitelen, etteivät revi vahingossa toisiaan irti. Pakkoastutuksia en käytä. Jos ei astutus onnistu luomusti, ei sillä kerralla tule pentuja eli ei lähdetä keinosiementämään, mikäli narttu ei anna tai uros ei astu.

Synnytys ja pentujen hoito
Synnytyksessä minun tehtäväni on emon ruokahuolto ja pentusten punnitseminen ja merkitseminen tunnistamista varten. Puutun synnytykseen mahdollisimman vähän. Tottakai, jos ongelmia tulee, mennään tuhatta ja sataa lääkäriin, mutta mikäli jouduttaisiin esim. keisarinleikkaukseen, miettisin sellaisen nartun toiseen kertaan astuttamista huolella.

Pennut narttu hoitaa ensimmäiset kolme viikkoa suurimmaksi osaksi itse, minulle jää lähinnä siivoustyö sekä pentusten painon ja hyvinvoinnin seuraaminen sekä emon ruokahuolto :)
Kolmannesta viikosta eteenpäin pennut lähtevät liikkeelle pentulaatikosta ja alkavat valtaamaan asuntoani huone kerrallaan. Jossain vaiheessa ne muuttavat olohuoneeseen isompaan aitaukseen, joka on käytännössä puolet olohuoneesta. Suurimman osan kotonaoloajastani pennut ovat valloillaan keittiössä ja olohuoneessa. Pihalle pennut pääsevät heti, kun sää sen sallii ja saavat ulkoilla vapaasti aidatulla pihalla. Lähellä luovutusikää harjoitellaan myös pantaan ja taluttimeen ja käydään muutaman kerran remmi"lenkillä".

Erilaisia leluja, alustoja (keinuvia, rapisevia, kovia, pehmeitä jne.), ääniä, ihmisiä, koiria, muutama esimerkki siitä, mihin pentusia totutan lisäten ärsykkeitä asteittain ja pentujen iän mukaan. Käymme autoilemassa muutaman kerran ja eläinlääkärissä sirutuksessa, pentutarkastuksessa ja silmäpeilauksessa.
Käyn myös kerran-pari kyläilemässä jossain vieraassa paikassa niiden kanssa.

Kotien valinta ei ole huutokauppaa tai alennusmyyntiä vaan valitsen kodit tarkkaan. 
Pyrin valinnoissani siihen, että jokainen pentu saa parhaan mahdollisen, juuri sille pennulle sopivan kodin.

Mikäli olet edelleen tämän sivun luettuasi kiinnostunut heelerinpennuistani, ota yhteyttä niin jutellaan lisää ja sovitaan aika, milloin tulet meille tutustumis&esittäytymiskäynnille.

 

 

Kirsi Kotisaari, Raahe, kirsi.kotisaari @ gmail.com
Copyright © Kirsi2010| Layout E.Kinnunen